Šta predstavlja OGTT test i kada ga treba raditi?

ogg test

Laboratorijski test, kojim se meri reakcija organizma na glukozu (šećer) u krvi, jeste OGTT test ili oralni test tolerancije na glukozu. On pokazuje abnormalnosti koje imamo u podnošenju glukoze nakon obroka. Može se koristiti i u testiranju dijabetesa tipa 2, a i za dijagnozu gestacijskog dijabetesa.

Kada vas lekar uputi na ovo laboratorijsko testiranje, potrebno je da se pridržavate nekih saveta, kako bi rezultat bio validan. Bitno je da se hranite normalno u danima pre testiranja. Ako koristite neke lekove ili se razbolite, to može uticati na rezultate testa. Zbog toga je bitno da o svemu obavestite svog lekara.

Najbolje je da OGTT test bude zakazan u jutarnjim časovima. Nećete moći da unosite hranu i piće osam sati pre testiranja. Test se radi u nekoliko faza – uzima se uzorak krvi iz vene, koji se koristi za merenje nivoa glukoze u krvi natašte.

Ako se testirate na dijabetes tipa 2, morate popiti 237 mililitara sirupastog rastvora glukoze, koji ima 75 grama šećera. Dva sata posle toga se opet meri nivo šećera u krvi.

Jednosatni OGTT test na gestacijski dijabetes se vrši kod trudnica, kod kojih postoji rizik od razvoja šećernih bolesti. Test se sprovodi između 24. i 28. nedelje trudnoće ili ranije.

Lekar može preporučiti ovo testiranje, ukoliko postoji rizik od gestacijskog dijabetesa u ranijoj trudnoći. Test se vrši i ako trudnica ima porodičnu istoriju ove bolesti ili ima probleme sa gojaznošću. Takođe, sprovodi se i ako zdravstveno stanje može uzrokovati dijabetes, u slučaju metaboličkog sindroma ili sindroma policističnih jajnika.

Ako rezultati ovog jednosatnog testa nisu dobri, radi se trosatni OGTT test. Trudnica ne sme osam sati pre testiranja ništa jesti ni piti. Pre testiranja će popiti samo rastvor glukoze, koji sadrži 100 grama šećera. Nivo glukoze će se testirati ponovo, na 1, 2 ili 3 sata nakon ispijanja rastvora.

Nakon uzimanja uzorka krvi, možete se normalno ponašati. U nekim slučajevima je moguća vrtoglavica ili pojava modrica ili krvarenja na predelu oko uboda. Cena OGTT testa zavisi od vrste laboratorijske analize koja se sprovodi.

Rezultati OGTT testa

Rezultati testa tolerancije na glukozu prikazuju se u milimolima po litru (mmol/L).

Rezultati testiranja na dijabetes tipa 2, dva sata nakon ispijanja rastvora glukoze:

  • normalan nivo glukoze u krvi – niži od 7,8 mmol/L;
  • poremećena tolerancija na glukozu ili preddijabetes – između 7,8 i 11 mmol/L. Ovo stanje je rizično, jer može da se razvije u dijabetes tipa 2 ili srčane bolesti.
  • dijabetes – više od 11,1 mmol/L.

Na rezultate ovog testa mogu uticati različiti faktori, koji mogu dovesti u pitanje njegovu validnost. To mogu biti bolesti, upotreba određenih lekova i povećane aktivnosti. Ako rezultati pokažu dijabetes, lekar mora ponoviti test ili ga uporediti sa drugim analizama krvi, kako bi uspostavio tačnu dijagnozu.

Rezultati jednosatnog testa na gestacijski dijabetes:

  • nivo glukoze viši od 7,8 mmol/L – radi se trosatni OGTT test;
  • nivo glukoze viši od 10,6 mmol/L – gestacijski dijabetes.

Rezultati trosatnog testa na gestacijski dijabetes:

  • normalan nivo glukoze u krvi – niži od 5,3 mmol/L;
  • normalan nivo glukoze u krvi jedan sat nakon ispijanja rastvora glukoze – niži od 10 mmol/L;
  • normalan nivo glukoze u krvi dva sata nakon ispijanja rastvora glukoze – niži od 8,6 mmol/L;
  • normalan nivo glukoze u krvi tri sata nakon ispijanja rastvora glukoze – niži od 7,8 mmol/L

Ako jedan rezultat odstupa od normalnih vrednosti, moraće se ponoviti testiranje posle 4 nedelje. Ako dva ili više rezultata odstupaju od normalnih vrednosti, dijagnostifikovaće se gestacijski dijabetes. Ukoliko imate gestacijski dijabetes, vodite računa da ga kontrolišete i pažljivo pratite, kako ne bi došlo do komplikacija u trudnoći.

Related Posts