Saveti za smanjenje i prevazilaženje bolova uzrokovanih išijasom

 

devojka-leđaIšijas je bolno stanje koje se manifestuje u obliku bolova u donjem delu tela, koji se najčešće šire kroz zadnju stranu butina i listove, a mogu biti praćeni peckanjem, trnjenjem ili slabostima u nogama. Ovaj problem može biti izuzetno ograničavajući u svakodnevnom životu, ali postoje brojni saveti i tehnike koje mogu pomoći u smanjenju i prevazilaženju ovih bolova. Pravilno upravljanje išijasom ne samo da će smanjiti bolove i neugodnosti, već će i poboljšati kvalitet života osobe koja se suočava sa ovim stanjem.

Pravilno držanje tela

Da biste održali pravilno držanje tela tokom dana, važno je koristiti ergonomsku podršku. Na poslu ili kod kuće, obezbedite stolicu sa podrškom za donji deo leđa i koristite jastuk ili valjak za podršku ako vam je potrebno. Važno je da vaša kičma bude stabilna i ravna kako biste izbegli dodatni pritisak na donji deo leđa.

Pravilan položaj za spavanje može smanjiti bolove u leđima i pomoći vam da se kvalitetno odmorite. Preporučuje se spavati na boku sa jastukom između kolena kako biste održali kičmu u neutralnom položaju. Ako spavate na leđima, stavite jastuk ispod kolena radi dodatne podrške. Izbegavajte spavanje na stomaku jer ta pozicija može izazvati stres na kičmu.

Pravilan položaj sedenja

Pravilan položaj sedenja je ključan kako biste izbegli bolove u donjem delu leđa. Držite leđa ravno i naslonite se na naslon za leđa, a stopala čvrsto postavite na pod. Kolenima treba biti savijena pod pravim uglom. Ako provodite dosta vremena sedeći, preporučuje se da povremeno stanete i prošetate kako biste smanjili pritisak na kičmu i poboljšali cirkulaciju.

Pravilno podizanje teških predmeta može smanjiti rizik od povrede leđa. Kada podižete težak predmet, prvo se postavite blizu predmeta, a zatim savijte kolena dok ga podižete. Držite se uspravno i koristite snagu nogu i stomaka da podignete predmet. Izbegavajte prekomerno naprezanje donjeg dela leđa i koristite pomoćne uređaje, poput kolica ili traka, ako je potrebno.

Toplota i hladnoća

Tople obloge mogu pomoći u smanjenju bola u donjem delu leđa tako što opuštaju mišiće i poboljšavaju cirkulaciju krvi. Možete koristiti tople peškire, termofore ili grijače za leđa. Držite toplu kompresu na bolnom području oko 20 minuta i ponovite nekoliko puta dnevno za olakšanje.

Hladni oblozi

Hladni oblozi mogu smanjiti otok i upalu u donjem delu leđa, pomažući u ublažavanju bola. Možete koristiti ledene kocke umotane u peškir ili vrećicu smrznute hrane. Držite hladnu kompresu na bolnom području oko 10 minuta, a zatim je uklonite i dajte koži da se odmori. Ponovite više puta tokom dana za najbolje rezultate.

Kontrastni tuševi

Kontrastni tuševi, koji kombinuju toplu i hladnu vodu, mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšanju cirkulacije u donjem delu leđa. Alternativno koristite toplu i hladnu vodu tokom tuširanja, držeći svaku temperaturu oko 1-2 minuta. Ova terapija se može sprovoditi svakodnevno kako bi se postigli najbolji rezultati.

Prirodni gelovi za hlađenje

Prirodni gelovi za hlađenje mogu pružiti trenutno olakšanje od bolova u donjem delu leđa. Nanesite gel na bolno područje i nežno masirajte dok se ne upije. Sastojci poput mente i eukaliptusa imaju hladeći efekat koji može smanjiti otok i upalu. Ove gelove možete nabaviti u prodavnicama zdrave hrane ili putem interneta.

masaza-ledja-ruke

Masaža

Profesionalna masaža može biti izuzetno korisna smanjenje bola kada je išijadikus bol u pitanju. Masaža se može fokusirati na područja koja su najviše pogođena i pružiti olakšanje od napetosti i bolova. Stručni maser će koristiti različite tehnike masaže da bi opustio mišiće i poboljšao cirkulaciju. Redovna masaža može biti deo celokupnog režima tretmana za išijas.

Samomasaža

Samomasaža može biti od koristi ako ne možete da se posvetite redovnoj profesionalnoj masaži. Koristite prste, šake ili specifična pomagala za masažu kako biste masirali bolna područja. Lagano pritisnite obolelo područje i koristite kružne pokrete da biste otpustili napetost i poboljšali cirkulaciju. Samomasažu možete raditi svakodnevno kako biste smanjili bolove u leđima.

Upotreba masažnih pomagala

Postoji mnogo masažnih pomagala koja mogu pomoći u smanjenju bolova uzrokovanih išijasom. Rekviziti poput masažnih lopti, valjaka i vibratora mogu ciljati specifična područja leđa i pružiti trenutno olakšanje. Upotrebljavajte ova pomagala u skladu sa uputstvima i nemojte primenjivati preterani pritisak na bolne tačke.

Akupresura

Akupresura je tradicionalni kineski metod koji se koristi za smanjenje bolova uzrokovanih išijasom. Ovaj metod podrazumeva primenu pritiska na određene tačke na telu kako bi se oslobodila energetska blokada i smanjila bol. Potražite stručnjaka za akupunkturu ili samostalno proučavajte tehnike akupresure kako biste tretirali bolove u leđima.

Akupunktura

Akupunktura može biti efikasna terapija za smanjenje bolova uzrokovanih išijasom. Ovaj tretman podrazumeva ubadanje tankih igala u određene tačke na telu kako bi se stimulisao protok energije i smanjio bol. Sesije akupunkture treba obaviti kod stručnjaka koji ima iskustva u ovom tretmanu. Redovne sesije akupunkture mogu doneti olakšanje od bolova i poboljšati opšte stanje.

Samostalna primena akupunkturnih tačaka

Ako ste upoznati sa tehnikama akupunkture, možete samostalno primenjivati određene akupunkturne tačke kako biste smanjili bolove uzrokovane išijasom. Pre nego što započnete, pročitajte materijale o tačkama na telu koje su povezane sa išijasom i kako pravilno koristiti igle. Budite veoma pažljivi i konzultujte se sa profesionalcem ako imate bilo kakve nedoumice ili pitanja.

Upotreba lekova

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi mogu pružiti olakšanje od bolova i smanjiti upalu povezanu sa išijasom. Ovi lekovi, kao što su ibuprofen ili naproksen, mogu se kupiti bez recepta i koristiti za kratkotrajno ublažavanje simptoma. Važno je pridržavati se uputstava o doziranju i konsultovati se sa lekarom pre nego što koristite ove lekove kako biste bili sigurni da su pogodni za vaše zdravstveno stanje.

Analgetici

Analgetici, ili lekovi protiv bolova, mogu biti efikasni za ublažavanje bolova uzrokovanih išijasom. Ovi lekovi se mogu koristiti za ublažavanje blažih simptoma i kao dodatak drugim terapijama za išijas. Paracetamol je primer analgetika koji se može koristiti bez recepta, dok jači analgetici, kao što su opioidi, zahtevaju recept lekara.

Mišićni relaksanti

Mišićni relaksanti mogu se koristiti za smanjenje grčeva i napetosti mišića povezanih sa išijasom. Ovi lekovi opuštaju mišiće i mogu pružiti olakšanje od bola. Međutim, važno je koristiti ih pažljivo i strogo prema uputstvima lekara, jer mogu izazvati pospanost i druge neželjene efekte.

Fizikalna terapija

Elektroterapija

Elektroterapija može biti deo fizikalne terapije za smanjenje bolova uzrokovanih išijasom. Ovaj tretman koristi električne impulse za stimulaciju mišića i nervnih vlakana i smanjenje simptoma. Elektroterapija se može primenjivati uz pomoć specijalnih elektrostimulatora ili drugih električnih uređaja. Redovne sesije elektroterapije mogu pomoći u smanjenju bola i poboljšanju pokretljivosti.

Krioterapija

Krioterapija koristi nisku temperaturu da bi smanjila upalu i otekline povezane sa išijasom. Ovaj tretman može uključivati primenu leda, hladne vode ili specijalnih uređaja koji stvaraju hladnoću. Važno je pravilno koristiti krioterapiju i ne ostavljati hladne obloge duže od preporučenog vremena. Krioterapiju treba koristiti kao deo celovitog režima lečenja išijasa.

Ultrazvučna terapija

Ultrazvučna terapija je još jedan tretman fizikalne terapije koji se može koristiti za ublažavanje simptoma išijasa. Ovaj tretman koristi visokofrekventne zvučne talase radi dubinskog zagrevanja tkiva i smanjenja bola. Ultrazvučna terapija se obično izvodi u ordinaciji fizikalnog terapeuta ili drugom medicinskom okruženju.

Laserska terapija

Laserska terapija može biti korisna za ublažavanje išijasa i smanjenje bolova u donjem delu leđa. Ovaj tretman koristi snopove laserske svetlosti radi stimulacije ćelija i ublažavanja upale. Laserska terapija se obično izvodi u kancelariji stručnjaka. Redovne sesije mogu pomoći u smanjenju bola i poboljšanju oporavka.

Alternativni tretmani

Hirudoterapija, ili terapija pijavicama, je alternativni tretman koji se koristi za smanjenje bolova uzrokovanih išijasom. Terapija pijavicama se izvodi ubacivanjem pijavica na određena područja kože kako bi oslobodile specifične supstance koje smanjuju bol i upalu. Ovaj tretman se obično izvodi od strane stručnjaka i može biti deo holističkog pristupa lečenju išijasa.

Refleksologija

Refleksologija je terapija koja koristi pritisak na određene tačke na stopalima kako bi se poboljšalo zdravlje u celom telu. Refleksolozi veruju da se tačke na stopalima povezuju sa određenim organima i delovima tela. Pravilna stimulacija ovih tačaka može pomoći u smanjenju bola i poboljšanju opšteg stanja osobe. Redovne sesije refleksologije mogu biti korisne za osobe sa išijasom.

Fitoterapija

Fitoterapija, ili lečenje biljem, može biti korisna za smanjenje simptoma išijasa. Neke biljke, poput đumbira i kurkume, imaju protivupalne osobine koje mogu pomoći u smanjenju upale i olakšanju boli. Takođe, određene biljke, poput kamilice i valerijane, mogu imati sedativna svojstva i pomoći vam da se opustite i ublažite simptome. Konsultujte se sa stručnjakom za fitoterapiju kako biste pravilno koristili biljke za smanjenje simptoma išijasa.

Kiropraktika

Kiropraktika je alternativni tretman koji se fokusira na prilagođavanje kičme kako bi se poboljšala pokretljivost i smanjili simptomi išijasa. Kiropraktičar će koristiti specifične tehnike manipulacije kičmenog stuba kako bi pravilno poravnali kičmu i ublažili pritisak na nervne korene. Redovne sesije kiropraktike mogu biti korisne za osobe sa išijasom.

Zaključak

Sve što niste znali o bolovima u leđima, kao i o išijasu sada imate na jednom mestu Uz pomoć ovih saveta i vežbi možete smanjiti i prevazići bolove uzrokovane išijasom. Važno je biti uporan i redovno vežbati, pridržavati se pravila pravilnog držanja tela i konsultovati se sa stručnjacima po potrebi. Ukoliko simptomi išijasa postanu nepodnošljivi ili se pogoršavaju, obavezno se posavetujte sa lekarom kako biste dobili pravilan dijagnostički i terapijski plan. Za još korisnih tekstova posetite naš sajt.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *