Ponovno instaliranje IOS-a na IPhoneu: Koraci i uputstva

ponovno-instaliranje-ios-a-na-iphoneu-koraci-i-uputstva

Da li ste ikada doživeli da vaš iPhone počne da se ponaša čudno ili da mu neke funkcije više ne rade kako treba? Verovatno jeste, jer iako su iPhone uređaji izuzetno pouzdani, ponekad se mogu pojaviti sistemske greške koje mogu zahtevati ponovno instaliranje iOS-a. Iako se ovakve stvari obično prepuštaju pouzdanom Iphone servisu mobilnih telefona, u ovom članku ćemo vas provesti kroz korake i uputstva kako pravilno obaviti ovu operaciju samostalno. Bez brige, neće biti komplikovano, a na kraju ćete imati telefon koji radi besprekorno i kao nov!

Priprema za ponovno instaliranje iOS-a

Pre nego što započnete proces ponovne instalacije iOS-a na svom iPhoneu, važno je preduzeti nekoliko koraka kako biste osigurali da sve važne informacije budu bezbedno sačuvane i da proces protekne glatko. Ovo uključuje izradu sigurnosne kopije podataka, proveru dostupnosti ažuriranja, osiguravanje dovoljno prostora i povezivanje sa Wi-Fi mrežom.

Sigurnosna kopija podataka

Pre nego što izvršite ponovnu instalaciju iOS-a, važno je izraditi sigurnosnu kopiju svih važnih podataka na svom iPhoneu. Ovo uključuje kontakte, poruke, fotografije, video zapise i druge podatke. Postoji nekoliko načina da izvršite sigurnosnu kopiju podataka, kao što su korišćenje iCloud-a, iTunes-a ili aplikacija trećih strana. Odaberite metodu koja vam najviše odgovara i osigurajte se da su svi vaši podaci sigurno sačuvani pre nastavka sa procesom ponovne instalacije.

Provera dostupnosti ažuriranja

Pre nego što započnete sa ponovnom instalacijom iOS-a, proverite da li je dostupna najnovija verzija sistema. Ovo je važno jer najnovija verzija iOS-a može sadržati ispravke i poboljšanja koja će poboljšati performanse vašeg iPhonea. Da biste proverili dostupnost ažuriranja, idite na “Podešavanja” na svom iPhoneu, zatim izaberite opciju “Opšte” i “Ažuriranje softvera”. Ako je dostupno ažuriranje, sledite uputstva za preuzimanje i instalaciju.

Osiguravanje dovoljno prostora

Pre nego što započnete proces ponovne instalacije iOS-a, proverite da li imate dovoljno prostora na svom iPhoneu za preuzimanje i instalaciju novog sistema. iOS ažuriranje može zauzeti značajan prostor, pa je važno da obezbedite dovoljno prostora pre nego što započnete proces. Možete izbrisati nepotrebne aplikacije ili datoteke, preneti slike i video zapise na računar ili koristiti iCloud za skladištenje podataka. Ovo će vam omogućiti da osigurate glatko preuzimanje i instalaciju iOS-a.

Povezivanje sa Wi-Fi mrežom

Pre nego što započnete proces ponovne instalacije iOS-a, obezbedite da ste povezani sa Wi-Fi mrežom. Ponovna instalacija iOS-a može zahtevati preuzimanje velike količine podataka, zbog čega je važno da koristite Wi-Fi umesto mobilnih podataka kako biste obezbedili brzo i stabilno preuzimanje. Idite na “Podešavanja” na svom iPhoneu, zatim izaberite opciju “Wi-Fi” i povežite se sa dostupnom mrežom.

Koraci za ponovno instaliranje iOS-a

Kada ste završili sa pripremama, možete započeti proces ponovne instalacije iOS-a na svom iPhoneu. Slede koraci koje treba pratiti kako biste uspešno izvršili ponovnu instalaciju.

Preuzimanje i instalacija najnovije verzije iTunes-a

Pre nego što započnete ponovnu instalaciju iOS-a, preporučuje se da preuzmete i instalirate najnoviju verziju iTunes-a na svom računaru. iTunes će vam omogućiti da komunicirate sa svojim iPhoneom tokom procesa ponovne instalacije i preuzimanja iOS-a.

Odabir načina za ponovnu instalaciju sistema

Postoji nekoliko načina za ponovnu instalaciju iOS-a na iPhoneu. Možete izabrati da koristite opciju “Ukloni sav sadržaj i podešavanja” ili “Obriši sav sadržaj i podešavanja”. Ako želite da obrišete sve podatke sa svog iPhonea pre ponovne instalacije sistema, odaberite opciju “Obriši sav sadržaj i podešavanja”. Ako želite da zadržite svoje podatke i postavke, odaberite opciju “Ukloni sav sadržaj i podešavanja”.

Pokretanje iTunes-a i povezivanje iPhonea sa računarom

Nakon preuzimanja i instaliranja najnovije verzije iTunes-a, pokrenite program na svom računaru. Zatim, upotrebite USB kabl da povežete svoj iPhone sa računarom.

Identifikacija iPhonea u iTunes-u

Kada povežete iPhone sa računarom, iTunes će automatski prepoznati uređaj. Ukoliko se uređaj ne poveže automatski, proverite da li su drajveri uređaja pravilno instalirani na računaru.

Preuzimanje odgovarajuće verzije iOS-a

U iTunes-u, pronađite opciju za preuzimanje iOS-a. iTunes će automatski prepoznati najnoviju verziju iOS-a koja je kompatibilna sa vašim iPhoneom. Kliknite na opciju za preuzimanje da biste započeli proces.

Ponovno pokretanje iPhonea u režimu za ponovnu instalaciju

Da biste započeli proces ponovne instalacije iOS-a, morate ponovno pokrenuti iPhone u režimu za ponovnu instalaciju. Isključite iPhone tako što ćete pritisnuti dugme za isključivanje i povlačenje klizača. Zatim, dok držite dugme za pojačavanje, ponovo pritisnite dugme za uključivanje dok se na ekranu ne pojavi ikona iTunes-a i USB kabla.

Povezivanje iPhonea sa računarom i otvaranje iTunes-a

Nakon što ste uspešno pokrenuli iPhone u režimu za ponovnu instalaciju, ponovo ga povežite sa računarom preko USB kabla. Kada je iPhone povezan, iTunes će se otvoriti i automatski prepoznati uređaj u režimu za ponovnu instalaciju.

Obnova iOS-a kroz iTunes

U iTunes-u, pronađite opciju za obnovu iOS-a. Kliknite na tu opciju kako biste započeli proces obnove. iTunes će preuzeti prethodno preuzetu verziju iOS-a i započeti proces instalacije na vašem iPhoneu. Budite strpljivi, ovaj proces može potrajati neko vreme.

Pratiti uputstva za završetak instalacije

Tokom procesa obnove iOS-a, bićete vođeni kroz nekoliko koraka i uputstava. Pratite ova uputstva pažljivo kako biste završili proces instalacije. Bićete obavešteni kada je proces završen i možete nastaviti sa postavljanjem svog iPhonea.

Postavljanje iPhonea nakon ponovne instalacije

Nakon završetka procesa ponovne instalacije iOS-a, trebaće vam neko vreme da postavite svoj iPhone ponovo. Ovo uključuje unos vašeg Apple ID-a, postavljanje sigurnosnih mera, preuzimanje aplikacija i podešavanje drugih opcija. Sledite uputstva na ekranu kako biste postavili svoj iPhone prema vašim željama.

Uputstva za specifične situacije

Tokom procesa ponovne instalacije iOS-a, može se pojaviti nekoliko specifičnih situacija koje zahtevaju posebne korake ili rešenja. Evo nekoliko najčešćih situacija i kako da se nosite sa njima:

Ako se uređaj ne povezuje sa računarom

Ukoliko vaš iPhone ne uspe da se poveže sa računarom tokom procesa ponovne instalacije, proverite da li su USB kabl i port na računaru ispravni. Takođe, osigurajte da su drajveri uređaja pravilno instalirani na računaru. Pokušajte da koristite drugi USB kabl ili drugi USB port kako biste videli da li to rešava problem.

Ako se uređaj ne pokreće u režimu za ponovnu instalaciju

Ukoliko vaš iPhone ne uspeva da se pokrene u režimu za ponovnu instalaciju, pokušajte ponovo da sledite korake za pokretanje u ovom režimu. Najvažnije je pravilno pritisnuti dugmad za isključivanje i pojačavanje u odgovarajućem redosledu. Ako i dalje imate problema, možete se obratiti podršci za iPhone ili posetiti najbliži Apple prodavnicu radi rešavanja problema.

Ako se iOS ne preuzima ili instalira

Ako se iOS ne preuzima ili instalira tokom procesa obnove, proverite svoju internet vezu. Osigurajte da imate stabilnu i brzu Wi-Fi vezu tokom preuzimanja. Takođe, proverite da li imate dovoljno prostora na svom iPhoneu za preuzimanje i instalaciju iOS-a. Ako i dalje imate problema, proverite da li je dostupno ažuriranje iOS-a i pokušajte da preuzmete najnoviju verziju.

Ako se uređaj zaglavi tokom ponovne instalacije

Ukoliko se vaš iPhone zaglavi tokom procesa ponovne instalacije iOS-a, možete pokušati da ga restartujete. To možete uraditi pritiskom na dugme za isključivanje i pojačavanje istovremeno nekoliko sekundi. Ako i dalje imate problema, posetite najbližu Apple prodavnicu ili kontaktirajte podršku za iPhone radi rešavanja problema.

Napomene i saveti

Pre nego što započnete proces ponovne instalacije iOS-a, važno je imati na umu nekoliko napomena i saveta kako biste olakšali proces i izbegli moguće probleme.

Provera kompatibilnosti uređaja i verzije iOS-a

Preuzimanje i instalacija najnovije verzije iOS-a može zavisiti od kompatibilnosti vašeg uređaja. Pre nego što započnete proces, proverite da li je vaš iPhone kompatibilan sa najnovijom verzijom iOS-a. Apple često objavljuje listu kompatibilnih uređaja zajedno sa novom verzijom iOS-a.

Prednost sigurnosne kopije pre ponovne instalacije

Pre nego što započnete proces, važno je napraviti sigurnosnu kopiju svih podataka na svom iPhoneu. Ovo će vam omogućiti da povratite sve podatke u slučaju da nešto pođe po zlu tokom procesa ponovne instalacije. Koristite iCloud, iTunes ili aplikacije trećih strana kako biste izvršili sigurnosnu kopiju vašeg iPhonea.

Čišćenje uređaja od nepotrebnih aplikacija i podataka

Pre nego što započnete proces, preporučuje se da izbrišete nepotrebne aplikacije i podatke sa svog iPhonea. To će vam omogućiti da oslobodite prostor i olakšate proces preuzimanja i instalacije iOS-a. Proverite koje aplikacije i podaci nisu vam više potrebni i izbrišite ih.

Provera internet veze tokom preuzimanja iOS-a

Tokom preuzimanja i instalacije iOS-a, važno je imati stabilnu i brzu internet vezu. Ovo će osigurati da proces preuzimanja bude brz i bez prekida. Povežite se sa pouzdanom Wi-Fi mrežom i pobrinite se da imate dobar signal tokom procesa.

Ponovna prijava na iPhone nakon instalacije

Nakon završetka ponovne instalacije iOS-a, trebaćete se ponovo prijaviti na vaš iPhone. Ovo uključuje unošenje vašeg Apple ID-a i lozinke kako biste pristupili svom nalogu. Takođe, možete postaviti sigurnosne mere kao što su šifra za otključavanje ili Touch ID / Face ID.

Zaključak

Ponovna instalacija iOS-a na iPhoneu može biti korisna kada se susretnete sa problemima ili želite ažurirati svoj sistem. Uz pravilne pripreme, korake i uputstva za specifične situacije, možete uspešno obnoviti iOS i nastaviti sa korišćenjem vašeg iPhonea. Imajte na umu napomene i savete kako biste olakšali proces i izbegli moguće probleme. Sada kada znate kako izvršiti ponovnu instalaciju iOS-a, možete osvežiti svoj iPhone i uživati u novim funkcionalnostima i performansama.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *