Najčešće promene na koži na koje moramo obratiti pažnju

lice-crvenilo

Iako mnogi od nas ne obraćaju dovoljno pažnje na svoju kožu tokom cele godine već samo tokom leta, ovo je pristup koji je pogrešan iz nekoliko razloga. Pre svega, ne smemo zaboraviti da je naša koža zapravo naš najveći organ i naša prva linija odbrane od spoljnih uslova. Stoga koža igra ključnu ulogu u zaštiti naših unutrašnjih organa, ali i prilikom održavanja idealne temperature našeg tela, zbog čega je važno da se brinemo o svojoj koži na adekvatan način. Nažalost, to nije uvek lako i jednostavno uraditi, i zato moramo prvo da naučimo koje su neke od najčešćh promena na koži koje možemo da očekujemo, te kako da se nosimo sa ovim promenama. Ako i vas interesuju neke od tih stvari, evo nekoliko ideja i tehnika koje bi mogle da vam pomognu da se izborite sa promenama na koži na najbolji mogući način.

Starenje kože

Nažalost, niko od nas ne može da uspori proces starenja celog tela, a samim tim i naše kože. Ona prolazi kroz sve promene sa nama i na njoj se te promene ogledaju na najjasniji i najočigledniji način, zbog čega moramo da budemo naročito oprezni kada se suočavamo sa neizbežnim rezultatima starenja kože. Kako godine prolaze, naša koži prolazi kroz prirodne promene koje uključuju pojavu staračkih pega, gubitak elastičnosti kože, kao i pojavu sitnih bora i linija svuda po telu, a najviše na licu. Ako budete svesni da se ove promene moraju desiti, čak i ako se vi trudite da ih usporite, moći ćete na adekvatniji i uspešniji način da se izborite sa njima. Naučićete više o starenju vaše kože, kao i o preparatima koji mogu da vam pomognu da ovaj proces držite pod kontrolom, kao i životnim navikama koje mogu da urade više no što vi možete da pretpostavite, a time ćete dodatno pripremiti svoju kožu za sve nesavršenosti i promene koje joj se spremaju u godinama i decenijama koje su pred vama.

Bradavice

Iako je ovo jedna od najčešćih promena koje nastaju na koži, mnogi ljudi oko nas i dalje nisu svesni zašto nastaju te sitne bradavice na koži i kako mogu da se bore protiv njih. Njihov uzrok predstavlja jednu celu paletu sitnih promena i posledica koje se kreću od hormonskih poremećaja do promena u ishrani – ukratko, mnogo stvari može da dovede do bradavica, i stoga je važno reagovati na njihovu pojavu što je pre moguće. Iako neki stručnjaci daju prednost kremama i losionima za tretiranje kože, drugi se odlučuju za profesionalno uklanjanje bradavica koje može jednom zauvek da reši ovaj problem i da vam omogući život bez ovih promena na koži u periodu koji dolazi.

Borba sa spoljnim faktorima

Uticaj vremenskih faktora na našu kožu je ogroman – bilo da se radi o jakom suncu, hladnom vetru, olujnoj kiši ili o oštroj zimi, svi ovi vremenski faktori oštećuju našu kožu, naročito na licu. Zbog toga je važno da, pre svega, koristite adekvatnu zaštitu, odnosno kremu sa visokim faktorom, jer će vas to spasiti ne samo od agresivnih sunčevih zraka, već i od drugih opasnosti. Uz to, počnite da koristite kape tokom cele godine, kao i sunčane naočare, a tokom zime i jeseni nemojte zaboraviti i šaleve kojima možete da zaštitite lice od vetra. Najzad, ako budete usvojili ovih nekoliko ideja i preporuka, vaša koža će ostati zdrava i neoštećena, ali takođe ćete smanjiti rizik od raka kože, zbog čega je ovo jedna od najboljih ideja za svakodnevnu zaštitu kože.

Promene na hormonskoj bazi

Naše telo je puno različitih hormona koji deluju u različitim delovima našeg života na različite načine, a uticaji mnogih od njih vidljivi su na našoj koži. Često ne možemo da uradimo mnogo po tom pitanju jer je hormonska terapija kompleksan i težak proces, ali možemo da naučimo kako da prepoznamo promene na koži koje nastaju zbog ovog problema. Akne, bubuljice, masna koža, promena teksture i uvećano crvenilo kože samo su neki od najčešćih problema sa kojima se susrećemo usled hormonskih poremećaja ili fluktuacija. Stoga, naučite kako da prepoznate ove promene, budite svesni njihove pojave i reagujte čim primetite da nešto nije u redu.

 

Osim svih ovih promena, morate biti svesni da na promene na koži mogu da utiču promene u životnom stilu, genetske predispozicije, kao i povećana količina stresa koju osećate tokom dana. Sve ove stvari ne čine se naročito važnima ili velikima kada govorima o promenama na koži, ali, kada deluju zajedno, ove sitnice rastu u velike izazove sa kojima se moramo boriti ako želimo zdravu i čistu kožu. Zbog toga nemojte čekati da male promene izrastu u velike, nego budite spremni da ih sprečite čim se pojave!

Related Posts