Koji su simptomi polipa na materici?

polip na materici

Sve je veći broj žena različite starosne dobi koje na redovnom ginekološkom pregledu od lekara čuju podatak da imaju polip na materici. O čemu se radi i šta to znači?

Polip predstavlja obično benignu izraslinu (jednu ili više njih) koja se javlja ili je pričvršćena na unutrašnji zid materice, a može se nalaziti i na grliću materice. Češće se javlja kod starijih žena, ali je zabeležen i porast kod mladih devojaka u reproduktivnom dobu, čak i kod onih koje nisu rađale. U malom procentu slučajeva mogu biti maligne promene.

Iako većina žena ne prijavljuje i ne oseća skoro nikakve simptome, dešava se i da simptomi ne budu prepoznati ili da budu pripisani nekom drugom uzroku, a da se dijagnoza postavi tek na redovnom ginekološkom pregledu.

Ipak postoji nekoliko simptoma koji se mogu javiti, a koji ukazuju na postojanje ovog problema.

Krvarenja između menstruacija, nakon menopauze ili nakon seksualnih odnosa

Krvarenja koje može izazvati polip na materici mogu biti od smeđe boje do crvene boje sveže krvi. To se dešava jer se on može trljati o zid i tako iritirati unutar materice što može da izazove krvarenje i zabrinutost kod pacijentikinja.

Iregularno menstrualno krvarenje koje je učestalo može biti jedan od simptoma koji bi treba da upozore da se može nešto neuobičajeno dešavati i u tim situacijama potrebno je da se lice javi nadležnom ginekologu u ambulanti.

Kao simptom se može pojaviti i obilno menstrualno krvarenje. Ali se mogu javiti i tup i konstantan bol u abdomenu, ali i bolne menstruacije. Kao i neredovne menstruacije koje se mogu javljati u nepredvidivom vremenskom periodu, bolne i sa promenljivim krvarenjem.

U nekim slučajevima može se javiti i pojačan sekrecija odnosno sluzav i ponekad sukivičav sekret.

Krvarenja tokom i nakon seksualnih odnosa mogu biti znak upozorenja, a posebno ona koja se dešavaju nakon menopauze.

Poremećaj u radu hormona – estrogena

Veliku ulogu u pojavi polipa na materici može imati i poremećen hormonski status neke žene, posebno poremećaji u nivou i cirkulaciji estrogena u organizmu. I to posebno njegovo povećanje.

Na pojačano lučenje estrogena može uticati i gojaznost, a što se često dovodi u vezi sa prekomernim konzumiranjem belog brašna i šećera u raznim oblicima. A koji utiču i na sindrom policističnih jajnika u vezi sa čim je utvrđeno da je veća šansa da ovaj problem i zadesi žene sa ovim sindromom.

Zato navode da izbalansirana ishrana i redovna umerena fizička aktivnost mogu da smanje rizik od ove pojave.

Estrogen koji se luči u abnormalnim količinama prekomerno stimuliše zid materice što dovodi do prolifiracije endomentrijalnog tkiva što dovodi do razvoja polipa na materici.

Predstavljaju jedan od uzroka neplodnosti

Polipi na različite načine mogu uticati na plodnost kod žena. Od toga da na grliću materice može direktno sprečavati da dođe do začeća i služe kao prirodne kontraceptivne spirale, pa sve do onih koji blokiraju jajovode. Uklanjanje polipa medicinskom intervencijom omogućava da dođe do potencijalnog začeća.

Naučna istraživanja pokazala su da između 3-5% žena može imati asimptomatske polipe, što se u ovom slučaju utvrđuje reodvnim ginekološkim pregledom kada postoji nemogućnost začeća nakon godinu dana pokušavanja.

Sa druge strane oni mogu povećati i rizik za spontani pobačaj.

Related Posts