Kada je neophodna laparoskopska operacija kile?

operacija kile

Bruh, hernija ili kila predstavlja protruziju, odnosno ispupčenje ili izbočenje tkiva, ali i određenih organa, a do njene pojave najčešće dolazi usled slabosti prednjeg trbušnog zida, bez obzira da li je ta slabost prirodna ili stečena.

Kakve sve vrste kila postoje?

Pitali smo prfesionalce sa Prve Poliklinike kakvo je njihovo iskustvo i koje vrsta kila postoje, i evo šta su oni odgovorili. Zabeleženo je ukupno pet vrsta bruha, a da li će za svaku biti preporučena laparoskopska operacija kile isključivo zavisi od stanja samog pacijenta, kao i od procene lekara specijaliste koji vrši pregled.

Preponska ili ingvinalna kila predstavlja protruziju koja se javlja u predelu prepona. Upravo ovakva vrsta kile se najčešće javlja kod pacijenata, a ono što je za nju karakteristično jeste da se češće javlja kod pripadnika jačeg pola.

Druga vrsta je butna ili femoralna kila, koje se u vidu izbočenje javlja sa unutrašnje strane butine u njenom gornjem delu. Češće se javlja kod pripadnica nežnijeg pola, a za ovu kilu se vezuje i veći rizik od komplikacija, nego kada je u pitanju preponska kila.

Ukoliko se izbočenje javi na pupku, onda govorimo o pupčanoj ili umbilikalnoj kili. Najčešće nastaje nakon trudnoće i porođaja, te je samim tim i češća kod žena. Izbočenje koje se javlja u srednjoj liniji iznad pupka je poznato kao epigastrična kila, a postoji još i ventralna ili postoperativna kila, koja se javlja u vidu izbočenja na ožiljku, nastalom posle nekog operativnog zahvata.

Šta je laparoskopska operacija kile?

Jedna od opcija koja je dugo godina primenjivana jeste klasičan vid operacije, kada je pacijent imao rez na trbuhu, kroz koji je uklanjana kila. Međutim, sve se češće primenjuje laparoskopska operacija kile, a koja je specifična po tome što se vrši praktično iznutra i pacijent ima samo manje rezove.

Najbitnije je da stručnjak izvrši adekvatan pregled i da na osnovu stanja samog pacijenta proceni koji vid intervencije je bolji, prosto zato što postoje situacije kada je uspešna laparoskopska operacija kile, kao što postoje i one kada je klasičan operativni metod bolja opcija.

Kako se vrši laparoskopska operacije kile?

Najpre da napomenemo da je laparoskopska operacija kile minimalno invazivna metoda, tako da pacijent po završetku ovog operativnog zahvata ima samo male rezove, a trebalo bi da se u prilično kratkom vremenskom periodu nakon intervencije i oporavi.

Za vreme laparoskopske operacije kile se u većini slučajeva ugrađuje mrežica, koja će napraviti barijeru na trbušnom zidu koji je oslabljen.

A u zavisnosti od toga koja se intervencija vrši zavisiće i koji tip anestezije će biti korišćen. Konkretno laparoskopska operacija kile podrazumeva korišćenje opšte anestezije.

Oporavak bi trebalo da bude prilično brz, a vrlo je važno da pacijent poštuje sve ono što mu nadležni stručnjak budem prezentovao vezano za postoperativni tok.

Naime, nakon što bude izvršena laparoskopska operacija kile preporuka je da pacijent što pre ustane i aktivira se, a podrazumeva se da će nadležni stručnjak svakoga od njih uputiti i u to kako bi trebalo nakon ove intervencije da se hrani i kada bi generalno trebalo da počne hranu i da uzima.

Vrlo je važno i da vodi računa o podizanju tereta nakon intervencije, bez obzira da li je izvršena laparoskopska operacija kile ili klasična operacija, a o čemu će svakog pacijenta na vreme lekar i da informiše.

Related Posts