HTZ oprema – osnovni uslov da budete bezbedni na radnom mestu

htz oprema

Ljudi, koji rade na mestima izloženim opasnim česticama ili na kojima se mogu povrediti, moraju biti adekvatno opremljeni. Ta odeća i oprema ih mora štititi, kako bi se izlaganje svakoj vrsti opasnosti svelo na minimum. Zbog toga je potrebna zaštita od toplote, hladnoće, buke, štetnih materija, fizičkih povreda i zaraze. Poslodavci su u obavezi da obezbede zaposlenima ove uslove za rad, kako bi osigurali njihovu bezbednost i njihovo zdravlje.

Sigurno ste videli mnogo zaposlenih ljudi koji, dok rade, na sebi imaju: zaštitne rukavice, šlemove, vizire, odela, naočare ili maske. Ova sredstva za rad poznata su pod nazivom HTZ oprema ili higijensko-tehnička zaštitna oprema. Ovu opremu koriste građevinski radnici, zanatlije, rudari, poljoprivrednici, medicinski radnici i radnici u oblasti hemijske, automobilske i prehrambene industrije.

Vrste HTZ opreme koju radnici nose

Oprema koju će radnici nositi zavisi od vrste posla koji se obavlja. Potrebno je često ispitivati njenu efikasnost, kako bi mogla da posluži kao najveća zaštita prilikom rada.

HTZ oprema se deli na:

  • opremu za zaštitu glave – sadrži opremu za zaštitu očiju, lica, sluha i disajnih organa;
  • opremu za zaštitu tela – sadrži opremu za zaštitu ruku, nogu, kože i tela.

HTZ opremu za zaštitu lica i očiju čine zaštitne naočare, štitnici za lice, maske, viziri. Ova oprema štiti radnike od opekotina, prašine, ogrebotina, toksičnih supstanci, varničenja i oštećenja vida.

HTZ opremu za zaštitu sluha nose radnici, koji su na poslu izloženi uticaju prekomerne buke. Kako ne bi došlo do oštećenja sluha u ovakvim uslovima, oni moraju nositi prigušivače, čepiće ili slušalice za uši.

HTZ oprema za zaštitu disajnih organa uključuje respiratore, aparate za disanje i maske sa ventilom. Ova oprema je namenjena da štiti od udisanja štetnih materija, hemijskih isparenja, toksičnih sprejeva ili zaraze.

HTZ oprema za zaštitu kože i tela obuhvata opremu koja je otporna na udare i povrede. U tu svrhu, najčešće se koriste dobro zaštićeni šlemovi i kape za glavu. Ovu opremu naročito nose električari, građevinski radnici i rudari.

Takođe, za zaštitu kože i tela se koristi zaštitna odeća, kao što su: jakne, kombinezoni, prsluci ili sigurnosni pojasevi. Značajni su u zonama visokog rizika od pada, plamena, smrzavanja ili zračenja.

HTZ oprema koja štiti ruke i stopala obuhvata zaštitne rukavice, čizme i cipele. Ona pomaže u izolaciji i sprečavanju povreda tela prilikom padova ili udara. Zaštitna obuća otporna je na hladnoću, vlagu, habanje, abraziju ili proklizavanje.

Nošenje zaštitne opreme je neophodno na poslovima, koji mogu biti rizični za bezbednost i zdravlje ljudi. Zaposleni koji nose ovu opremu, zaštićeni su od izlaganja takvim rizicima. Ono što je najbitnije za bezbednost, jeste proveravanje funkcionalnosti HTZ opreme pre korišćenja. Na taj način se možete uveriti u to da li je ona u ispravnom stanju i adekvatna za efikasan rad.

Pored svih vrsta provere i uveravanja da je HTZ oprema funkcionalna, najvažnije je da se sami pobrinete za sopstvenu bezbednost. Adekvatna oprema će vam dosta pomoći, ukoliko dođe do neželjenih povreda. Međutim, povedite i sami računa o vašem zdravlju i vašoj bezbednosti i klonite se rizika, ukoliko je to ikako moguće.

Related Posts