Kad je, pred kraj Prvog svetskog rata planetu uzdrmao virus španske groznice, dovitljivi Brazilci su mu doakali vitaminskom koktel bombom od meda, limete, belog luka i kašase (brazilsko alkoholno piće od šećerne trske koje ukusom podseća na rum). Međutim, kad je zaraza prošla, neko je odlučio da med i luk zameni smeđim šećerom i ledom i tako je rođen najčuveniji brazilski koktel – caipirinha.
Originalna caipirinha, poznata i kao “brazilski mohito” priprema se s kašasom, a ako se ona zameni vodkom – caipirinha postaje caipirosca. Zbog svoje jeftinoće i upitnog kvaliteta, kašasa ni u Brazilu nije na sjajnom glasu. Iz tog razloga, svi Brazilci koji drže do sebe umesto caipirinhe danas piju caipirosku.
Ipak, budući da i vodku i kašasu kod nas možete lako nabaviti, na vama je da izaberete dražu kombinaciju ovog pića.
Potrebni sastojci
– Kašasa/vodka
– Limeta
– Smeđi, nerafinisani šećer
– Led
– Čaše
Priprema koktela
Važno je odabrati sveže i zrele limete. Prepoznaćete ih po tome što im kora ima ravnomeran sjaj. Potrebno je limetu iseći na tanke kolutiće, i nakon toga je gnječiti u čaši uz dodatak dve ili tri kašike šećera, sve dok se šećer ne istopi. Na kraju, sipate kašasu, napunite čašu ledom i sadržaj dobro promešate. Piće se servira s kratkom slamčicom. Uživajte!
Jer dok traje aktuelna histerija oko Korona virusa, nije zgoreg u preventivne svrhe pribeći narodnoj medicini s našeg ili brazilskog podneblja. I to već danas, od ponedeljka. Da poništite bakterije uz caipirinhu ili caipirosku, ili samo travaricu i smokvu…