Bilo da volite Kubu zbog Če Gevare, Prljavog plesa, lepih plaža ili predivne autentičnosti stare Havane, u ovom tekstu ćete pronaći recept za sendvič koji prati Kubance širom sveta i čiji ih ukus podseća na dom, u svakoj luci u koju bace sidro. Ako bi hrana umela da pleše, kubanski sendvič bi zaveo svaku devojku u plesnoj dvorani…

Izvor: youtube/Cookin with Kory
Velike se polemike i svojatanja vode oko ovog sendviča, mada najveći deo kritičara kulinarstva tvrdi da se njegovo poreklo može pronaći u plemenu Taino, jednoj od kultura koje su nastanjivale ovo podneblje pre dolaska Evropljana. Njihovim dolaskom, riba i ptičije meso koje se nalazilo u originalnom receptu za kubanski sendvič, zamenjeni su svinjetinom.
Kada je sredinom devetnaestog veka veliki broj migranata sa Kube stigao u SAD, usled siromaštva i lošeg materijalnog statusa, ovaj sendvič, uz određene modifikacije, postaje njihov zaštitni znak. Lako ga je spremiti, suštinski, to je jedan vrlo bazični topli sendvič, kog u različitim varijantama verovatno možemo pronaći i kod nas. Međutim, aromatični prizvuk Kube i prstohvat jutarnje salse mogu u potpunosti popraviti vaš dan.
Reč „salsa“ znači „sos“, a nastala je u Njujorku u nedostatku izraza za nove plesove koji su se pojavili u tom gradu. Termin „salsa“ se koristio za ceo spektar različitih karipskih plesova: rumbu, son montuno, mambo, ča-ča, danzon, plenu, bombu, merenge itd. Kasnije se taj izraz upotrebljavao za novonastali ples, koji je danas poznat kao „salsa“.
Izvor, Wikipedia
A nakon nekoliko sendviča tokom dana, ukoliko ste blizu Kragujevca, svoj “kubansko iskustvo” možete začiniti nekim lepim koktelom u Buena Visti.
BUENA VISTA: KUBANSKI DUH KOKTEL-MAJSTORA BOBANA LAZAREVIĆA U SRCU KRAGUJEVCA
Sastojci (po sopstvenom nahođenju)
- Pečena svinjetina
- Šunka
- Švajcarski sir
- Kiseli krastavci
- Senf
- Beli luk
- Maslac
- Hleb
Priprema
U originalnom receptu se pominje kubanski hleb, ali najbolja zamena koju mi možemo naći je baget.
Uzmite baget hleb, isecite na dužinu koju želite i rasecite ga po sredini. Na jedan deo hleba namažite maslac, a na drugi senf. Zatim, na parčetu hleba na kom je maslac naređajte šunku, prethodno pečenu svinjetinu, kačkavalj, kisele krastavce, i na kraju preklopite svoj kubanski sendvič. Na samom kraju zagrejte obe strane sendviča na rešetci ili tiganju (u slučaju da imate aparat za tople sendviče, može da posluži i on).