Jelo cepelin, na litvanskom cepelinai svoje ime dobilo je po obliku koji podseća na tip vazdušnog broda razvijenog od strane grofa Ferdinanda fon Cepelina početkom 20. veka. Budući da se litvanska škola košarke bazira na dobrom šutu sa distance, te da u trenucima inspiracije deluje kao da kroz obruč mogu probaciti sve kućne uređaje, mogli su Litvanci svoje nacionalno jelo mirne duše nazvati i šporetai, ili vešmašinai.
No, pređimo sa trivije na glavno jelo.
Cepelini su, u suštini, knedle napravljene od rendanog krompira i punjene mlevenim mesom ili suvim sirom i pečurkama. Dugački su između 10 i 20 cm, a njihova veličina zavisi od mesta gde su napravljeni. Na zapadu Litvanije cepelini su veći nego na istoku. Iako im treba malo više vremena da se naprave, verujte da je čekanje vredno truda.

Foto: Diliff
Recept koji je pred vama sastoji se iz nekoliko faza pripreme. One uključuju punjenje, knedle i sos preliv. Takođe, imajte na umu, krompir morate pripremiti na dva načina: oljušten i izrendan, a zatim oljušten, kuvan i rendan. Za punjenje koristite svinjetinu ili mešavinu svinjskog mlevenog mesa, govedine i teletine. Ako ne jedete meso, cepeline možete napuniti sirom.
[penci_recipe]