Porodične destilerije su pravo bogatstvo i budućnost proizvodnje pića u Srbiji. Dugo se na našim prostorima mogla pronaći jedino rakija od velikih proizvođača ili se mogla kupiti neproverena iz domaće proizvodnje, što je često bila prava lutrija. Ipak, krajem 20. i početkom 21. veka počele su da se pojavljuju kvalitetnija rakije iz porodičnih pogona, odnosno to možemo smatrati početkom razvoja malih destilerija. Jednu od takvih izrazito kvalitetnih destilerija je stvorila porodica Prodanović pod etiketom Jeličkog dukata, stare srpske prepečenice od šljive.
-Naša porodica je oduvek pravila rakiju. Na prostoru Pridvorice prisustvo porodice Prodanović je zabeleženo još u 19. veku. Rakija se proizvodila za kućnu upotrebu, veselja, sahrane, ispraćaj u vojsku, gotovo za sve bitne porodične događaje. Predstavljalja je siguran izvor prihoda u slučaju teških vremena. Nakon pohvala na račun naše šljivovice 2002. godine smo rešili da dobijemo zvaničnu potvrdu njenog kvaliteta i poslali smo je na Poljoprivredni fakultet. Od ljudi sa fakulteta smo dobili savet da je predstavimo na Novosadskom sajmu, gde smo osvojili nagradu šampion kvaliteta u kategoriji šljive. Nakon toga smo počeli sa pakovanjem i većom distribucijom na tržištu i osvajali smo ga preporukom zadovoljnih korisnika. Svako ko proba Jelički dukat odmah stekne jedan drugačiji doživljaj rakije.- odgovara nam vlasnik Jeličkog dukata Predrag Prodanović.

Jelički dukat (jelickidukat.rs)
Jelički dukat je na Novosadskom sajmu dobijao veliku zlatnu nagradu 2003, 2013. i 2017. godine. Pararalelno sa šljivom proizvodi se kajsija, koja je takođe 2013. godine osvojila veliku zlatnu nagradu.
Jelički dukat se razlikuje od ostalih rakija po ukusu koji je specifičan. Svako ko je proba izdvojiće je od ostalih rakija po aromi šljive koja osvaja nepca. Iako je po procentu alkohola jaka, odnosno klasična prepečenica, ne ostavlja neprijatan ukus kada sklizne niz grlo.
-Po ukusu podseća na konjak, pa je zbog toga služimo u čašama za konjak zbog bukea i mirisa koji se na ovaj način najbolje oslobađaju. Na kvalitet rakije utiče mnogo faktora. Od zrelosti šljive, preko voćnih šećera i zdravih i iskoštenih šljiva koje ubacujemo, do trenutka kada se peče pri kontrolisanoj temperaturi. Odbacuje se prvenac, tzv. patoka, dok je poslednja faza odležavanje u hrastovim buradima koji joj daju boju i miris hrasta. Posedujemo voćnjak od 10h šljive stanley i čačanske lepotice, kao i veliki lampek zapremine 4 tone. – opisuje svoj proizvod i gazdinstvo Predraga Prodanovića.
Zahvaljujući svemu navedenom Jelički dukat je osvojio srca ljubitelja rakije. Prisutna je na prostoru čitave Srbije, a pored Čačka najviše je zastupljena u Beogradu, na Kopaoniku, Novom Sadu. Na prostoru Niša se razvija spontano, kao i u Negotinu, Zaječaru, Donjem Milanovcu. Našla se i na policima i u domovima širom sveta, pa je na taj način stigla do Češke, Nemačke, Slovenije, Crne Gore, Australije, Bugarske…
U Parizu je 2017. godine organizovana promocija Jeličkog dukata u rezidenciji srpske ambasade. Uz specijalitete sa ovih prostora, poput paprike, ajvara i sira, predstavljena je naša rakija uvaženim gostima. Jedan od gostiju je bio čuveni francuski somelijer Philippe Faure-Brac, koji je najavio da će provesti 15 minuta na promociji, ali se zadržao blizu 2 sata.
Ako do sada niste imali prilike da probate Jelički dukat svakako bi trebalo to da uradite. U jednoj čaši ćete osetiti tradiciju, kvalitet i iskustvo…