Bistro portal
  • naslovna
  • region
    • dešavanja ličnosti udruženja
      dešavanja

      ESTAM world music festival, šlag na torti jubileja…

      dešavanja

      Bilo pa prošlo – najava književne večeri u…

      dešavanja

      Dokumentarac Safari u Kontakt galeriji SKC Kragujevac

      dešavanja

      Black Friday: Da li ste spremni za Plazinu…

      ličnosti

      Srki, super-heroj nestašice goriva: Gumeno crevo spasa

      ličnosti

      Milovan Ilić Minimaks, šaljivdžija i kovač muzičkih zvezda

      ličnosti

      Predrag Gojković Cune – romanser šumadijske doline

      ličnosti

      Knez Miloš Obrenović, najveći sin požeške kotline (2….

      udruženja

      Crvena šapica – veliko srce za svaku šapu…

      udruženja

      KC UMMUS, oaza kulture i kvalitetne muzike u…

      udruženja

      Postavljen temelj saradnje između SKC Kragujevac i Udruženja…

      udruženja

      Le PETit staratelji, anđeli čuvari napuštenih mačića

  • kultura
    • film/serije književnost muzeji muzika pozorište
      film/serije

      Realna priča, film koji će vas nasmejati i…

      film/serije

      Gde su nestali Dizni CRTANI filmovi?

      film/serije

      Zaleđeno kraljevstvo 2: Odgovori su u nama

      film/serije

      Porodica Adams – spektakularni crtać za celu porodicu!

      književnost

      Dino Bucati u savršenom miljeu kratkih priča

      književnost

      Brit-Mari, Bakmanova neobična heroina

      književnost

      Domeniko Starnone – “Pertle”

      književnost

      Fredrik Bakman, Put do kuće svakog jutra sve…

      muzeji

      Spomen-muzej Ive Andrića, topli dom našeg nobelovca

      muzeji

      Memorijalni muzej Jovana Cvijića, kuća iz etno bajke

      muzeji

      Romantizam i realizam u srpskom slikarstvu 18. i…

      muzeji

      Narodni muzej, najlepši trezor kraljevačke prošlosti

      muzika

      Atheist rap – Wartburg limuzina i 30 godina…

      muzika

      Džimi Hendriks i R.M. Točak, virtuozi iz drugih…

      muzika

      NEGATIVE, 20 godina pozitive na sceni

      muzika

      Kraljevačka pank scena: Muzički bunt devedesetih

      pozorište

      Životinjska farma u izvođenju Gradskog pozorišta Čačak

      pozorište

      Maestralni vodvilj na maloj sceni Milanovačkog pozorišta

      pozorište

      Gostovanje JDP-a u Čačku: “Pod žrvnjem” – tvrdi…

      pozorište

      Celo telo tu me boli – novi hit…

  • lifestyle
    • lepota i moda uređenje prostora vaspitanje zdravlje
      lepota i moda

      Digitalna moda, carevo najnovije odelo

      lepota i moda

      Anđelija Đurđević, maderoterapijom protiv celulita

      lepota i moda

      Trend beauty industrije։ puder obrve u Casa di…

      lepota i moda

      Beauty Life, salon u kom Vaša lepota dolazi…

      uređenje prostora

      Studio Imperio – trijumf glamura i funkcionalnosti u…

      uređenje prostora

      Saša Montiljo: Prelepe skulpture, sove-cepanice (FOTO)

      uređenje prostora

      Ivan Milinković: Stakleni sto za kafu kao omaž…

      uređenje prostora

      Kako boje zidova utiču na naše raspoloženje

      vaspitanje

      Malo zeleno drvo: magična priča o ranjenoj prirodi

      vaspitanje

      Čačanin Goran Obrenović, fudbalski pedagog za najmlađe

      vaspitanje

      Ciklus besplatnih radionica za roditelje na Božidarcu

      vaspitanje

      Duo Balet, školica koja decu vaspitava igrom

      zdravlje

      Bogdan Milovančević, fitness arhitekt iz Požege

      zdravlje

      Prim. dr Mirjana Lapčević: Reumatske bolesti i kako…

      zdravlje

      Dr Ana Gifing objavila knjigu Hormoni – Anđeli…

      zdravlje

      Mladi Kragujevčani svesni ekoloških problema, ali i rešenja

  • hrana i piće
    • pića recepti restorani
      pića

      Komunistički brendi, ambrozija jugonostalgičara

      pića

      Kako izbor čaše za vino utiče na našu…

      pića

      Tri koktela s votkom, da ubrzate dolazak vikenda

      pića

      Aqua Velva, letnji koktel iz filma Zodijak

      recepti

      Kubanski sendvič, zalogaj Kube i salse za lepše…

      recepti

      Litvanski cepelin, krompir knedle punjene mesom

      recepti

      Surf’n’turf, australijski miks plodova mora i “plodova tora”

      recepti

      Papas Rellenas, gastronomski vatromet krompira i mesa

      restorani

      Starogradski Pariz, ogledalo kraljevačke profinjenosti

      restorani

      Restoran Mustang, dah vesterna u srcu Šumadije

      restorani

      Rapsodija ukusa mediteransko-azijske kuhinje u Kragujevcu

      restorani

      Kada će se otvoriti autentični restorani u Kragujevcu,…

  • putovanja
    • pronađi put vikend
      pronađi put

      Moskva – otmena prestonica i najlepša ruska bajka

      pronađi put

      Pozdrav iz Japana, zemlje izlazećeg sunca

      pronađi put

      Temišvar, mali Beč na Balkanu

      pronađi put

      Karlove Vari: Carska banja koja odiše elegancijom

      vikend

      Požega, zlatna budimka i devet turističkih paunica

      vikend

      Stolovi: Decenijska oaza divljih konja

      vikend

      Mokra Gora, dijamant u kruni Kralja Zlatibora i…

      vikend

      Zlatibor više nije asocijacija za planinu, nego za…

  • kolumna
    • sećanja zapažanja
      sećanja

      Bile jednom jedne Dečje novine…

      sećanja

      Frančesko Toldo, hobotnica s ljudskim likom

      sećanja

      Bioskop Radnički dom: Od čarolije do sumraka

      sećanja

      Elegantno doba kad su Kragujevčani terali velosipede

      zapažanja

      Brus Li je meni, majko, i Bog, i…

      zapažanja

      Sport u Požegi: Glorija je mrtva, živela Sloga!

      zapažanja

      Urbane legende: Gumeni šahtovi u Frankfurtu

      zapažanja

      Gde se denulo zavođenje? Ima li serenade za…

  • multimedia
    • fotografija youtube
      fotografija

      Retuširanje fotografija, zanat koji čuva prošlost od zaborava

      fotografija

      Branko Utvić, lovac na savršenu fotografiju

      fotografija

      Rađanje sunca iznad magičnog Beča (FOTO)

      fotografija

      Đorđe Dramićanin, post-apokaliptični prikazi Čačka

      youtube

      Najava Bistro dešavanja: YouTuberi da budemo!

Požega, zlatna budimka i devet turističkih paunica
Stolovi: Decenijska oaza divljih konja
Mokra Gora, dijamant u kruni Kralja Zlatibora i...
Zlatibor više nije asocijacija za planinu, nego za...
Skriveni biseri Levča
Najbolje je skijanje u zapadnoj i centralnoj Srbiji
A kroz Sarajevo samo Festina Lente
Bez straha i bez daha – Uspon na...
Etno selo Koštunići – parče raja kraj Čemernice
Sjaj i beda predivnog Zlatara

Bistro portal

  • naslovna
  • region
    • dešavanja ličnosti udruženja
      dešavanja

      ESTAM world music festival, šlag na torti jubileja…

      dešavanja

      Bilo pa prošlo – najava književne večeri u…

      dešavanja

      Dokumentarac Safari u Kontakt galeriji SKC Kragujevac

      dešavanja

      Black Friday: Da li ste spremni za Plazinu…

      ličnosti

      Srki, super-heroj nestašice goriva: Gumeno crevo spasa

      ličnosti

      Milovan Ilić Minimaks, šaljivdžija i kovač muzičkih zvezda

      ličnosti

      Predrag Gojković Cune – romanser šumadijske doline

      ličnosti

      Knez Miloš Obrenović, najveći sin požeške kotline (2….

      udruženja

      Crvena šapica – veliko srce za svaku šapu…

      udruženja

      KC UMMUS, oaza kulture i kvalitetne muzike u…

      udruženja

      Postavljen temelj saradnje između SKC Kragujevac i Udruženja…

      udruženja

      Le PETit staratelji, anđeli čuvari napuštenih mačića

  • kultura
    • film/serije književnost muzeji muzika pozorište
      film/serije

      Realna priča, film koji će vas nasmejati i…

      film/serije

      Gde su nestali Dizni CRTANI filmovi?

      film/serije

      Zaleđeno kraljevstvo 2: Odgovori su u nama

      film/serije

      Porodica Adams – spektakularni crtać za celu porodicu!

      književnost

      Dino Bucati u savršenom miljeu kratkih priča

      književnost

      Brit-Mari, Bakmanova neobična heroina

      književnost

      Domeniko Starnone – “Pertle”

      književnost

      Fredrik Bakman, Put do kuće svakog jutra sve…

      muzeji

      Spomen-muzej Ive Andrića, topli dom našeg nobelovca

      muzeji

      Memorijalni muzej Jovana Cvijića, kuća iz etno bajke

      muzeji

      Romantizam i realizam u srpskom slikarstvu 18. i…

      muzeji

      Narodni muzej, najlepši trezor kraljevačke prošlosti

      muzika

      Atheist rap – Wartburg limuzina i 30 godina…

      muzika

      Džimi Hendriks i R.M. Točak, virtuozi iz drugih…

      muzika

      NEGATIVE, 20 godina pozitive na sceni

      muzika

      Kraljevačka pank scena: Muzički bunt devedesetih

      pozorište

      Životinjska farma u izvođenju Gradskog pozorišta Čačak

      pozorište

      Maestralni vodvilj na maloj sceni Milanovačkog pozorišta

      pozorište

      Gostovanje JDP-a u Čačku: “Pod žrvnjem” – tvrdi…

      pozorište

      Celo telo tu me boli – novi hit…

  • lifestyle
    • lepota i moda uređenje prostora vaspitanje zdravlje
      lepota i moda

      Digitalna moda, carevo najnovije odelo

      lepota i moda

      Anđelija Đurđević, maderoterapijom protiv celulita

      lepota i moda

      Trend beauty industrije։ puder obrve u Casa di…

      lepota i moda

      Beauty Life, salon u kom Vaša lepota dolazi…

      uređenje prostora

      Studio Imperio – trijumf glamura i funkcionalnosti u…

      uređenje prostora

      Saša Montiljo: Prelepe skulpture, sove-cepanice (FOTO)

      uređenje prostora

      Ivan Milinković: Stakleni sto za kafu kao omaž…

      uređenje prostora

      Kako boje zidova utiču na naše raspoloženje

      vaspitanje

      Malo zeleno drvo: magična priča o ranjenoj prirodi

      vaspitanje

      Čačanin Goran Obrenović, fudbalski pedagog za najmlađe

      vaspitanje

      Ciklus besplatnih radionica za roditelje na Božidarcu

      vaspitanje

      Duo Balet, školica koja decu vaspitava igrom

      zdravlje

      Bogdan Milovančević, fitness arhitekt iz Požege

      zdravlje

      Prim. dr Mirjana Lapčević: Reumatske bolesti i kako…

      zdravlje

      Dr Ana Gifing objavila knjigu Hormoni – Anđeli…

      zdravlje

      Mladi Kragujevčani svesni ekoloških problema, ali i rešenja

  • hrana i piće
    • pića recepti restorani
      pića

      Komunistički brendi, ambrozija jugonostalgičara

      pića

      Kako izbor čaše za vino utiče na našu…

      pića

      Tri koktela s votkom, da ubrzate dolazak vikenda

      pića

      Aqua Velva, letnji koktel iz filma Zodijak

      recepti

      Kubanski sendvič, zalogaj Kube i salse za lepše…

      recepti

      Litvanski cepelin, krompir knedle punjene mesom

      recepti

      Surf’n’turf, australijski miks plodova mora i “plodova tora”

      recepti

      Papas Rellenas, gastronomski vatromet krompira i mesa

      restorani

      Starogradski Pariz, ogledalo kraljevačke profinjenosti

      restorani

      Restoran Mustang, dah vesterna u srcu Šumadije

      restorani

      Rapsodija ukusa mediteransko-azijske kuhinje u Kragujevcu

      restorani

      Kada će se otvoriti autentični restorani u Kragujevcu,…

  • putovanja
    • pronađi put vikend
      pronađi put

      Moskva – otmena prestonica i najlepša ruska bajka

      pronađi put

      Pozdrav iz Japana, zemlje izlazećeg sunca

      pronađi put

      Temišvar, mali Beč na Balkanu

      pronađi put

      Karlove Vari: Carska banja koja odiše elegancijom

      vikend

      Požega, zlatna budimka i devet turističkih paunica

      vikend

      Stolovi: Decenijska oaza divljih konja

      vikend

      Mokra Gora, dijamant u kruni Kralja Zlatibora i…

      vikend

      Zlatibor više nije asocijacija za planinu, nego za…

  • kolumna
    • sećanja zapažanja
      sećanja

      Bile jednom jedne Dečje novine…

      sećanja

      Frančesko Toldo, hobotnica s ljudskim likom

      sećanja

      Bioskop Radnički dom: Od čarolije do sumraka

      sećanja

      Elegantno doba kad su Kragujevčani terali velosipede

      zapažanja

      Brus Li je meni, majko, i Bog, i…

      zapažanja

      Sport u Požegi: Glorija je mrtva, živela Sloga!

      zapažanja

      Urbane legende: Gumeni šahtovi u Frankfurtu

      zapažanja

      Gde se denulo zavođenje? Ima li serenade za…

  • multimedia
    • fotografija youtube
      fotografija

      Retuširanje fotografija, zanat koji čuva prošlost od zaborava

      fotografija

      Branko Utvić, lovac na savršenu fotografiju

      fotografija

      Rađanje sunca iznad magičnog Beča (FOTO)

      fotografija

      Đorđe Dramićanin, post-apokaliptični prikazi Čačka

      youtube

      Najava Bistro dešavanja: YouTuberi da budemo!

recepti

Kralj rižota

piše Senka Bogdanović 06/05/2018

Ovo jelo je na neki način totalno redefinisalo moj odnos prema pirinču. Mogu da kažem da je ovo najlepši pirinač, odnosno rižoto koji sam probala ikada a probala sam dosta.

Rižoto je poželjno jelo bez obzira na doba godine ili gde živite. Većina ljudi ga voli kako zbog ukusa tako i zbog brze i lake pripreme. Može biti vrlo jednostavan, na primer posut sa malo parmezana a može se kombinovati sa morskim plodovima, raznim povrćem, piletinom… Ukus samog pirinča zavisi u kakvoj vodenoj podlozi ga pravite, temeljcu, da li je to pileći bujon ili samo povrće. Tekstura je već pitanje zrna i tipa pirinča, probajte da proberete što bolji.

Legenda kaže da je Risotto alla Milanese prvi napravio mladi umetnik Valerija i to davne 1574. godine. Umetnik je bio zadužen za slikanje milanske katedrale. Svi su mu se smejali kada je dodavao šafran u boju kojom je oslikavao prozorska stakla. Valerije koji je mrzeo dosadu, hteo je da unese malo boje u svoj a i u tuđe živote. Na venčanje svog gospodara gostima je servirao rižoto u koji je dodao šafran. Riža je ispala tako dobro da su mu svi tražili recept. Vrlo brzo recept se raširio i danas je jedan od najpoznatijih italijanskih obroka.

Milanski rižoto u Italiji nazvan alla milanese ili risotto giallo (žuti rižoto) je jelo koje italijani poslužuju kao predjelo. Primi piatti zajedno sa drugim testeninama, Italijani jedu uveče kada i jedu teže obroke. Doručak obično pojedu s nogu, na pauzi za ručak sendvič. Večera je obrok gde su sva dešavanja. Rekla sam da im je rižoto predjelo ili side dish, ali mi ga u kući jedemo kao glavni ili jedini obrok. Vrlo je ukusan, deca ga obično vole. Šafran mu daje prelepu žutu boju. Odlično ide sa gamborima ili kozicama. U receptu koji sledi videćete kako se sprema najobičniji a ipak preukusan milanski rižoto.

akispetretzikis.com


250 g pirinča (Carnaroli po mogućnosti)
2 kašičice maslaca
1 kašika šafrana
1 časa belog vina
1 naseckani luk
1,5 l supe od povrća (kockica)
50 g parmezana
Maslinovo ulje

Italijani rižoto pripremaju u dubokom tiganju, ali ako imate dovoljno kvalitetan lonac koji nije visok i ima široko dno (tako da se riža može rasporediti u što tanjem sloju), možete slobodno koristiti i njega. Počnite tako da odvojite čašu supe i ohladite je. U to umešajte šafran i pustite ga da stoji namočen pola sata, taman dok kuvate rižoto.

Lonac ili tiganj zagrejte, dodajte 2 kašičice maslaca i onoliko maslinovog ulja potrebnog za prženje luka. Maslinovo ulje dodajete na maslac kako on ne bi goreo. Nakon toga ubacite naseckani luk i pržite ga dok ne poprimi zlatno žutu boju. Zapamtite, luk uvek pržite na slabijoj vatri jer ćete ga u protivnom prepržiti.

Kad ste gotovi s lukom, dodajte pirinač i malo ga dinstajte. Nakon toga, ulijte čašu vina i pričekajte da vino ispari. Nakon isparavanja, malo po malo dodajte supu. Nemojte dodavati novu dozu dok stara ne ispari. To ćete znati po tome što će riža izgledati sluzavo, ali se neće lepiti za dno.

Riža se kuva ukupno oko 15 minuta, tako da računate i na vremenski faktor pri dodavanju supe. Poslednji put kad dodajete supu, stavite onu ohlađenu gde se nalazi i šafran. Kad gotovo ispari, stavite parmezan i malo maslinovog ulja, zatim promešajte i ugasite plin.
Tajna pripreme dobrog rižota jeste i ta da ga je potrebno stalno mešati.

Komentari
  • Podeli na Facebooku
  • Tvituj o ovome
  • Pinterest
  • LinkedIn

POVEZANO

Gužvara i mafin – dva u jedan

Litvanski cepelin, krompir knedle punjene mesom

O začinskom bilju ili kriv je Džejmi Oliver

Jesenji ručak koji miriše na leto

Slatko od pečenih šljiva

Zašto su palačinke klasika?

Unikatna radost

Najbolji vikend na Mačkatu – Pršutijada 2018.

Stakleni rezanci

“Bogojavljenske” krofne

Ostavite komentar Cancel Reply

Bistro media

Facebook
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
Footer Logo
  • IMPRESSUM

Nazad na vrh