Ovo jelo je na neki način totalno redefinisalo moj odnos prema pirinču. Mogu da kažem da je ovo najlepši pirinač, odnosno rižoto koji sam probala ikada a probala sam dosta.
Rižoto je poželjno jelo bez obzira na doba godine ili gde živite. Većina ljudi ga voli kako zbog ukusa tako i zbog brze i lake pripreme. Može biti vrlo jednostavan, na primer posut sa malo parmezana a može se kombinovati sa morskim plodovima, raznim povrćem, piletinom… Ukus samog pirinča zavisi u kakvoj vodenoj podlozi ga pravite, temeljcu, da li je to pileći bujon ili samo povrće. Tekstura je već pitanje zrna i tipa pirinča, probajte da proberete što bolji.
Legenda kaže da je Risotto alla Milanese prvi napravio mladi umetnik Valerija i to davne 1574. godine. Umetnik je bio zadužen za slikanje milanske katedrale. Svi su mu se smejali kada je dodavao šafran u boju kojom je oslikavao prozorska stakla. Valerije koji je mrzeo dosadu, hteo je da unese malo boje u svoj a i u tuđe živote. Na venčanje svog gospodara gostima je servirao rižoto u koji je dodao šafran. Riža je ispala tako dobro da su mu svi tražili recept. Vrlo brzo recept se raširio i danas je jedan od najpoznatijih italijanskih obroka.
Milanski rižoto u Italiji nazvan alla milanese ili risotto giallo (žuti rižoto) je jelo koje italijani poslužuju kao predjelo. Primi piatti zajedno sa drugim testeninama, Italijani jedu uveče kada i jedu teže obroke. Doručak obično pojedu s nogu, na pauzi za ručak sendvič. Večera je obrok gde su sva dešavanja. Rekla sam da im je rižoto predjelo ili side dish, ali mi ga u kući jedemo kao glavni ili jedini obrok. Vrlo je ukusan, deca ga obično vole. Šafran mu daje prelepu žutu boju. Odlično ide sa gamborima ili kozicama. U receptu koji sledi videćete kako se sprema najobičniji a ipak preukusan milanski rižoto.

akispetretzikis.com
250 g pirinča (Carnaroli po mogućnosti)
2 kašičice maslaca
1 kašika šafrana
1 časa belog vina
1 naseckani luk
1,5 l supe od povrća (kockica)
50 g parmezana
Maslinovo ulje
Italijani rižoto pripremaju u dubokom tiganju, ali ako imate dovoljno kvalitetan lonac koji nije visok i ima široko dno (tako da se riža može rasporediti u što tanjem sloju), možete slobodno koristiti i njega. Počnite tako da odvojite čašu supe i ohladite je. U to umešajte šafran i pustite ga da stoji namočen pola sata, taman dok kuvate rižoto.
Lonac ili tiganj zagrejte, dodajte 2 kašičice maslaca i onoliko maslinovog ulja potrebnog za prženje luka. Maslinovo ulje dodajete na maslac kako on ne bi goreo. Nakon toga ubacite naseckani luk i pržite ga dok ne poprimi zlatno žutu boju. Zapamtite, luk uvek pržite na slabijoj vatri jer ćete ga u protivnom prepržiti.
Kad ste gotovi s lukom, dodajte pirinač i malo ga dinstajte. Nakon toga, ulijte čašu vina i pričekajte da vino ispari. Nakon isparavanja, malo po malo dodajte supu. Nemojte dodavati novu dozu dok stara ne ispari. To ćete znati po tome što će riža izgledati sluzavo, ali se neće lepiti za dno.
Riža se kuva ukupno oko 15 minuta, tako da računate i na vremenski faktor pri dodavanju supe. Poslednji put kad dodajete supu, stavite onu ohlađenu gde se nalazi i šafran. Kad gotovo ispari, stavite parmezan i malo maslinovog ulja, zatim promešajte i ugasite plin.
Tajna pripreme dobrog rižota jeste i ta da ga je potrebno stalno mešati.